
Witamina C – tarcza dla naszego zdrowia.
Kwas askorbinowy, czyli właśnie witamina C, jest niezbędny do codziennego funkcjonowania organizmu. Większość ssaków wytwarza ten związek w swoich organizmach, jednak człowiek i pozostałe naczelne są pozbawione tej możliwości. Ma to związek z faktem, że w diecie naszych wspólnych przodków dominowały zawierające witaminę owoce, więc samodzielne jej wytwarzanie było dla organizmów nieopłacalne. Niestety, dieta współczesnego człowieka, oparta na wysoko przetworzonych produktach, jest uboga w tę witaminę.
Znaczenie witaminy C w organizmie człowieka.
Witaminę C charakteryzuje szereg właściwości, dzięki którym bierze ona udział w wielu procesach w organizmie, zarówno na poziomie komórkowym, jak i tkankowym. Dobrze się przyswaja - z fizjologicznej dawki nieprzekraczającej 200 mg wchłania się niemal w 100 proc. Stosowana w nadmiarze jest silnie moczopędna, a z dużymi jej dawkami, wynoszącymi ponad 500-1000 mg dziennie, powinny uważać osoby ze skłonnościami do powstawania kamieni nerkowych.
Witamina C jest bardzo silnym antyutleniaczem, który zmniejsza uszkodzenia tkanek powstałe pod wpływem wolnych rodników, obniża ryzyko pojawienia się i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C zmniejsza ryzyko powstania nowotworów układu pokarmowego, zwłaszcza raka żołądka i przełyku. Witamina C chroni m.in. przed nowotworami jelita grubego, gdyż zapobiega tworzeniu się kancerogennych nitrozoamin. Witamina C wspomaga także mikroflorę jelitową, np. skomplementowaną w czasie stanów chorobowych w formie preparatów probiotycznych, takich jak np. "www.lactoral.pl".
Ważne znaczenie witamina C odgrywa w metabolizmie lipidów, związków steroidowych oraz niektórych aminokwasów. Wydaje się niezbędna do efektywnego wchłaniania żelaza i wapnia w przewodzie pokarmowym. Jest koenzymem enzymów odpowiadających za syntezę kolagenu z jego prekursorów. Kwas askorbinowy jest niezbędnym elementem w procesie formowania tkanki łącznej, spajającej inne tkanki organizmu i usprawniającej transport składników pomiędzy nimi. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem witaminy, szybciej goją się różnego rodzaju złamania, rany i siniaki. Wzmacniane kolagenem naczynia krwionośne są mniej podatne na samoistne krwawienia. Dodatkowo kwas askorbinowy wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu stany chorobowe mają łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Dobroczynnie wpływa też na serce oraz jest wykorzystywana w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca. Witamina C działa także na układ nerwowy, w którym bierze udział w syntezie niektórych neuroprzekaźników oraz ich prekursorów, np. tyrozyny. Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki, dzięki czemu wspomaga leczenie lub zmniejsza objawy chorób neurologicznych takich jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, schizofrenia czy stwardnienia rozsiane. Wpływając na wytwarzanie neuroprzekaźników, może ograniczać pojawianie się stanów depresyjnych.
Materiał partnera zewnętrznego
Zobacz również
Komentarze (0)
Jakie wymiary ma turniejowy kort do squasha?
VSquash jest jednym z najciekawszych i najbardziej dynamicznych sportów halowych, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, w tym również w Polsce. Ten szybki i wymagający sport nie tylko dostarcza mnóstwa adrenaliny, ale także stanowi doskonałą formę aktywności...
VCzy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad dietą pudełkową w Krakowie? Zyskuje ona na popularności, szczególnie wśród tych, którzy poszukują zdrowego, zbilansowanego posiłku bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Ale jaka jest rzeczywistość, jeżeli chodzi o...
V Oliwy smakowe to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej wyrafinowanych sposobów na wzbogacenie kulinarnych doznań. Wśród nich szczególną pozycję zajmują oliwa czosnkowa i truflowa, które zachwycają aromatem, podkreślają smak potraw i nadają im elegancji...
Zostaw komentarz