Sposoby na zgagę
Refluks żołądka
Zgaga jest objawem chorobowym, który polega na odczuciu bolesnego pieczenia, ulokowanego za mostkiem, któremu towarzyszy nieprzyjemny, gorzki smak w ustach. Zgaga zwykle jest opisywana jako uczucie palenia w przełyku, a dolegliwości mogą mieć różne nasilenie – od naprawdę małych, po nawet uczucie pieczenia w szyi, gardle, krtani, czy w kątach żuchwy, dokąd ból promieniuje.
Skąd się bierze zgaga?
Ten nieprzyjemny objaw chorobowy spowodowany jest cofaniem się kwaśnej treści pokarmowej z żołądka z powrotem do przełyku.
Co może być tego przyczyną i co może pomóc?
Zgaga pojawia się u bardzo wielu osób – zwykle szybko mija, jednakże utrudnia życie, bo czyni je mniej komfortowym. Czasem wynika ona na przykład z ciąży – może pojawić się zarówno w początkowym, jak i końcowym jej etapie. U innych osób wynika jednak przede wszystkim z niewłaściwego odżywiania. Nie wolno więc zapominać, że warto nie tylko leczyć dolegliwości, które już się pojawiły, lecz działać prewencyjnie – by zgaga już nie powróciła.
W jaki sposób można to zrobić? Jest kilka zasad:
1. Należy unikać gazowanych napojów, ponieważ rozdymają żołądek i sprzyjają powstaniu zgagi oraz niestrawności. Nie są dobre dla układu pokarmowego.
2. Ogólnie rzecz biorąc trzeba spożywać jak najwięcej zdrowych warzyw oraz owoców, jednakże owoce cytrusowe, soki z cytrusów oraz soki pomidorowe nie są polecane z uwagi na swoją kwaśność. Czynią treść żołądkową jeszcze kwaśniejszą, a stąd już tylko krok do zgagi.
3. Unikaj czekolady oraz nie przesadzaj ze zbyt dużą ilością innych cukrów. Każdy lubi słodycze, ale czekolada rozluźnia dolny punkt przełyku, który sąsiaduje z żołądkiem. Z tego powodu sprzyja cofaniu się treści pokarmowej.
4. Unikaj tłustego i mocno przetworzonego jedzenia, bo zwiększa ono kwaśność treści pokarmowej.
5. Kawa i inne używki (w tym alkohol) sprzyjają powstawaniu zgagi, więc lepiej je ograniczać.
6. Warto spożywać takie produkty jak ciecierzyca, olej lniany, oliwa z oliwek, soja oraz jak najwięcej warzyw i owoców (zwłaszcza brukselkę, melony oraz banany).
7. Wielu osobom wydaje się, że mięta oraz mleko to świetne lekarstwa na zgagę. W zasadzie tak jest – przynoszą natychmiastową ulgę. Ulga ta jednak – o czym warto wiedzieć – jest chwilowa. Mleko stymuluje żołądek do zwiększenia ilości kwasu, a mięta osłabia zwieracz przełyku. Już po godzinie od poprawy może więc nastąpić ponowne pogorszenie – a więc tych sposobów lepiej nie stosować.
Zobacz również
Komentarze (0)
VW Polsce pieczątki mają swoją długą historię i nadal są powszechnie stosowane w wielu obszarach zawodowych. Kojarzone są z profesjonalizmem, autorytetem i odpowiedzialnością. Ale czy w dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej procesów ulega cyfryzacji, lekarze i pielęgniarki...
Białe plamy na zębach? Stomatolog wyjaśnia!
VBiałe plamy na zębach to problem, który dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich obecność na powierzchni szkliwa może mieć różne przyczyny, w tym zaburzenia mineralizacji, nadmiar fluoru czy niewłaściwą higienę jamy ustnej. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje o ich...
VRowery elektryczne zrewolucjonizowały sposób, w jaki poruszamy się po miastach. Te nowoczesne urządzenia stanowią doskonałe połączenie tradycji i innowacji, oferując ekologiczny, szybki i wygodny sposób podróżowania. W Polsce ich popularność nieustannie rośnie, co...
Zostaw komentarz