11 października 2018 Udostępnij

Jak powinna się odżywiać osoba chora na nowotwór krwi?

W diecie przy nowotworze złośliwym obowiązują ścisłe zasady żywienia. Nie należy spożywać m.in. surowego mięsa w postaci tatara czy sushi, żywności typu fast food, potraw smażonych, wędzonych ani żywności przetworzonej. Co powinna wykluczyć, a co wpisać w swoje codzienne menu osoba chora na raka i będąca w trakcie leczenia?

Dieta stosowana podczas chemioterapii powinna przede wszystkim nie dopuścić do niedożywienia, uzupełniać niedobory witamin i minerałów oraz uaktywniać odporność.

Jaką stosować dietę przy ostrej białaczce?

Dieta przy ostrej białaczce powinna być bogata w pełnowartościowe białko, węglowodany, a także witaminy i minerały.

Szczególnie zalecane podczas białaczki jest spożywanie takich warzyw jak szpinak, jarmuż, awokado, dynia i soczewica. Do diety warto także wprowadzić cebulę, marchew, czosnek, pomidory i jego przetwory, a także kapustę i brukselkę. Najlepiej, by warzywa były gotowane na parze, gdyż wówczas tracą najmniej witamin i składników mineralnych.

Spośród owoców na szczególną uwagę zasługują jabłka, jagody, truskawki, maliny, poziomki, żurawina, borówki i jeżyny.

Białaczka - co można jeść?

Choć warzywa i owoce powinny być nieodłącznym elementem diety antynowotworowej, organizmowi należy także dostarczyć wysokiej jakości białka i tłuszczów. Te ostatnie zawarte są m.in. w oliwie z oliwek, ostropeście, czarnuszce, awokado, orzechach i tłustych rybach. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o zdrowym żywieniu przy białaczce odwiedź stronę https://www.dkms.pl/pl/

Wśród przypraw, po które warto sięgnąć są m.in. posiadająca silne właściwości antynowotworowe i przeciwgrzybiczne kurkuma oraz imbir. Należy także pić duże ilości wody.

Co należy wykluczyć z diety osoby chorej na białaczkę?

Jeśli chodzi o białaczkę dieta optymalna polega nie tylko na dostarczaniu organizmowi odpowiednich składników odżywczych, ale także unikaniu szeregu innych, niekorzystnych dla zdrowia.

Unikać należy przede wszystkim produktów pikantnych, smażonych, ciężkostrawnych, mocno solonych, grillowanych i wędzonych. Należy wykluczyć także żywność przetworzoną zawierającą dużą ilość konserwantów, emulgatorów i barwników, a także cukier i syrop glukozowy, który jest pożywką dla rozwijania się bakterii i grzybów. Zdrowiu nie służy także nadmiar spożywanego alkoholu, słodkie napoje i gotowe wyroby cukiernicze, gdyż wiele z nich zawiera margaryny bogate w niekorzystne dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych.

 

Materiał zewnętrzny

Redakcja

farmactive.pl