9 października 2018 Udostępnij

Jak ułożyć menu do restauracji?

Wizytówką restauracji czy innego lokalu gastronomicznego jest karta menu. Bardzo często od tego, jak karta została ułożona zależy to, czy lokal będzie chętnie odwiedzany przez licznych gości. To karta w połączeniu z umiejętnościami szefa kuchni decyduje w bardzo dużym stopniu o tym, czy restauracja będzie przynosić zyski swoim właścicielom.

Jaka powinna być karta menu?

Dobór dań do karty należy przede wszystkim bardzo dobrze przemyśleć. Wybierając je należy mieć na uwadze zarówno charakter swojego lokalu, jak też umiejętności szefa kuchni. Do menu nie należy wprowadzać dań, których szef kuchni nie zna. Tworząc menu należy więc konsultować je z szefem kuchni. Powinien on brać udział w tworzeniu menu na takich samych zasadach, jak właściciel lokalu. Jednak głos decydujący powinien należeć do szefa kuchni. Układając menu warto pamiętać, że powinno ono być krótkie. Krótka karta z restauracji to sygnał dla gości, że dania przygotowywane są ze świeżych produktów. Do tego goście mogą być pewni, że danie przygotowywane jest po złożeniu zamówienia, a nie odmrażane w kuchence mikrofalowej. Układając menu dla restauracji nie można zapomnieć o jej charakterze. Podawanie owoców morza w przydrożnym barze raczej nie wróży sukcesu. Warto też pamiętać o tym, że nie wszyscy odwiedzający restaurację klienci muszą być amatorami potraw mięsnych. W menu powinny więc znaleźć się także danie dla wegetarian.

Jakie zasady obowiązują przy budowie karty?

Budowa karty menu podlega pewnym zasadom. Na jej okładce musi znaleźć się nazwa restauracji; do tego w karcie powinno znaleźć się imię i nazwisko szefa kuchni. W karcie nie może też być błędów ortograficznych. Wybierając czcionkę należy pamiętać, że bardzo ozdobna utrudnia czytanie. Lepiej więc wybrać czcionkę o prostym, ale łatwym do odczytania kroju. Oczywiście karta musi być czysta. Każda zmiana w menu powinna też znaleźć odzwierciedlenie w karcie: trzeba ją aktualizować. W restauracjach premium oprócz karty dań należy stworzyć również osobną kartę win. Danie w karcie umieszcza się w kolejności:
-przekąski zimne;
-przekąski gorące;
- „szef kuchni poleca”;
- zupy;
- dania z ryb;
- dania mięsne;
- dania z drobiu;
- dania z dziczyzny;
- dania jarskie;
- dodatki do dań głównych;
- desery;
- napoje chłodzące i gorące.

Warto wiedzieć, że nazwy dań klasycznych przygotowywane według oryginalnych receptur muszą zostać zapisane zgodnie z oryginałem. W karcie menu obok dań podaje się ceny. Ale w ekskluzywnej restauracji część kart należy przygotować bez cen. Warto o tym pamiętać.

Poprawnie skonstruowana karta menu nie obejdzie się bez odpowiedniego doboru win, po które zapraszamy na Faktoriawinalacarte.pl.

 

Materiał zewnętrzny

Redakcja

farmactive.pl