
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Upał szkodzi nie tylko nam, ale także produktom, które kupujemy. Im jest cieplej tym trudniej wybrać ładne i świeże warzywa i owoce. Nawet gdy to się uda trzeba wiedzieć jak je przetransportować w wysokiej temperaturze, by nie straciły swojej świeżości.
- Jeżeli zakupy robimy na lokalnym bazarze warto je zrobić rano. Wtedy towar jest jeszcze świeży, nie jest rozgrzany słońcem. Niestety z powodu wysokich temperatur wszystkie procesy gnilne rozwijają się dużo szybciej. Ważne żeby zawsze kupować warzywa i owoce, które nie są uszkodzone, wyglądają na świeże. Ja zawsze wszystko co kupuje muszę dotknąć – mówi Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss w Hotelu Polonia Palace.
Gdy już wybierzemy odpowiednie produkty trzeba je przewieźć do domu. Im ten czas będzie krótszy tym lepiej dla naszych produktów. W domu natomiast można je odpowiednio ułożyć, żeby dłużej zachowały swoje właściwości.
- Wszystkie lodówki nowej generacji mają teraz podział szuflad z oznaczeniami wskazującymi, gdzie powinniśmy przechowywać np. sery, owoce, mięso. Oznaczenia wskazują miejsca z optymalną temperaturą – dodaje Grzegorz Goleń.
Produkty często wybieramy też pod wpływem chwili, gdy coś skusi nasz wzrok. Dlatego szczególnie teraz warto przed wyjściem z domu przygotować listę zakupów. Dzięki niej nie przywieziemy ze sobą niepotrzebnych produktów, które teraz nie zużyte szybko mogą się zepsuć.
Źródło: newsrm.tv
Zobacz również
Komentarze (0)
Jakie wymiary ma turniejowy kort do squasha?
VSquash jest jednym z najciekawszych i najbardziej dynamicznych sportów halowych, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, w tym również w Polsce. Ten szybki i wymagający sport nie tylko dostarcza mnóstwa adrenaliny, ale także stanowi doskonałą formę aktywności...
VCzy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad dietą pudełkową w Krakowie? Zyskuje ona na popularności, szczególnie wśród tych, którzy poszukują zdrowego, zbilansowanego posiłku bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Ale jaka jest rzeczywistość, jeżeli chodzi o...
V Oliwy smakowe to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej wyrafinowanych sposobów na wzbogacenie kulinarnych doznań. Wśród nich szczególną pozycję zajmują oliwa czosnkowa i truflowa, które zachwycają aromatem, podkreślają smak potraw i nadają im elegancji...
Zostaw komentarz