13 października 2017 Udostępnij

Smak Świąt


Kiedy nadchodzi listopad i powoli przemija Dzień Wszystkich Świętych, bardzo wiele osób zaczyna myśleć o kolejnej okazji, która pojawi się już całkiem niedługo. Może dzieje się tak po części za sprawą handlowców. W końcu zaraz po pierwszym listopada do sklepów wchodzą ozdoby świąteczne, które rządzą w nim aż do 24 grudnia, kiedy to nadchodzi upragniona Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia.

Po części po tym smutnym święcie, które nastraja nas melancholijnie, bo wspominamy swoich zmarłych, ludzie chcą poczuć trochę radości w sobie i już myślą o Świętach, chociaż jest do nich jeszcze dużo czasu. Sam też lubię jak wokoło zaczyna pojawiać się ten radosny klimat, ponieważ zwiastuje on wesoły czas, klimat rodzinny. Boże Narodzenie to naprawdę dobry czas, który jest oczekiwany przez wiele osób. Z czym Wam kojarzy się Boże Narodzenie? Każda z osób na pewno inaczej odpowie na to pytanie. Śmiech, radość, wielka choinka, Święty Mikołaj, pasterka w kościele oraz wiele, wiele innych rzeczy. Część z Was odpowie na pewno, że te święta kojarzą się im na pewno z niezapomnianymi smakami. Ilu z Was wspomina, że babcia piekła najlepsze pierogi, których smak do dzisiaj czujecie. To również jedenaście innych potraw, które pojawiały się na stole, podczas rodzinnej wigilii. To również ciasta na święta (delektujemy.pl/przepisy-na/swieta/), które pojawiały się na stole, zaraz po głównych daniach. Przede wszystkim znany wszystkim makowiec oraz sernik. Każdy z Was zna na pewno inną formę sernika, pieczony, z lodówki, z galaretką lub bez, z rodzynkami albo bez nich.

Opcji jest naprawdę wiele. Tak samo jest z innymi ciastami, które były pieczołowicie pieczone dzień przed najważniejszą kolacją i deserem. W internecie możecie znaleźć mnóstwo przepisów, które publikowane są przez znane osobistości kulinarne. Może jednak wcale z nich nie korzystacie, ponieważ macie swoje wypróbowane przepisy, które są dziedziczone z pokolenia na pokolenie. Jednak najważniejszym ciastem (a właściwie ciastkiem), które powinno pojawić się w każdym domu jest piernik, a dokładnie pierniczki. Znaną prawdą jest fakt, że pierniczki powinny zostać upieczone przynajmniej miesiąc przed wigilią. Już nasze prababcie i babcie powtarzały ten fakt i zawsze robiły dobre pierniczki. Powinnyśmy się więc ich słuchać. Przepis na pierniczki może się różnić u wielu osób. Ktoś może mieć więcej skórki pomarańczy, ktoś może w ogóle nie mieć jej uwzględnionej w przepisie. Przede wszystkim każdy przepis powinien uwzględniać kilka składników, takich jak: mąka, przyprawa do pierników, miód, jajka oraz masło. W jakiej ilości, to już zależy od tego, ile dokładnie będziecie ich robić. W końcu niektórzy robią nawet setki pierniczków, które potem wiszą na choince oraz stanowią prezent dla innych osób. Czemu robi się tak wcześnie pierniczki? Żeby stwardniały odpowiednio do momentu, aż wszyscy zasiądą do wspólnego stołu. Mam nadzieje, że i Wy macie dobry przepis, z którego wychodzą smakowite pierniczki. W końcu jest to jeden z najważniejszych smaków, które kojarzą nam się ze świętami.

Redakcja

farmactive.pl

Komentarze (0)