4 lutego 2019 Udostępnij

Czy zdrowe jedzenie jest drogie?

Zdrowe jedzenie coraz częściej gości na naszych stołach nie tylko w domu, ale także w restauracji. Poszukujemy tego, co markowane jest etykietami: „BIO”, „EKO”, „NATURAL”. To zrozumiałe, jednak produkty z takim oznaczeniem to tylko niewielka część żywności, która jest zdrowa. Jak wszystko, co nowe i modne, zdrowa żywność kosztuje zwykle więcej. Szczególnie jeśli traktujemy pojęcie zdrowego jedzenia jedynie w kategorii eko. Produkty, z których przyrządzane są potrawy uważane za zdrowe, są najczęściej dużo droższe, aniżeli ich zwykłe odpowiedniki. Jak zatem jeść zdrowo, ale nie wydawać za dużo?

Zdrowa żywność w naszym domu

            Należy pamiętać, iż zdrowa żywność to przede wszystkim produkt, ale również sposób jego przyrządzenia. Jeśli kupimy najdroższe, ekologiczne ryby, które są produktem bardzo zdrowym, a przyrządzimy je, smażąc w głębokim tłuszczu, od razu stracą one swoja wartość. Warto więc spróbować jeść zdrowo, mając przede wszystkim na względzie sposób przygotowywania potraw. Odpowiednie książki powinny nam pomóc zyskać wiedzę, jak gotować, aby jedzenie było zdrowe. Pożyczki online można wykorzystać do sfinansowania kosztów zakupu niezbędnej literatury.

            Na fakt, czy zdrowa żywność jest droga, wpływa bezpośrednio produkt, po jaki sięgamy. Kupowanie warzyw wprost od rolników, którzy nie stosują oprysków i chemicznego wspomagania wzrostu roślin, będzie z pewnością tańszym rozwiązaniem, niż zakup tego rodzaju produktów w specjalistycznych sklepach. Najważniejsze jest, aby pozyskać dostawców, którzy oferują wyroby najwyższej jakości w rozsądnej cenie.

Odpowiedni sprzęt

            Do zdrowego żywienia potrzebujemy także odpowiedniego sprzętu kuchennego. Nie zawsze wystarczy jedynie patelnia i garnek. Niezbędne mogą się okazać pojemniki do gotowania na parze, roboty kuchenne, sokowirówki czy patelnie z odpowiednią powłoką nieprzywierającą. Pożyczki online pomogą nam we właściwym wyposażeniu kuchni. Można zapytać, po co dodatkowy sprzęt? Otóż jest on niezbędny, aby proces przygotowania posiłków nie zniszczył ich wartości odżywczych i walorów zdrowotnych.

            Ryba gotowana na parze z bukietem warzyw będzie bardzo zdrowym obiadem. Ta sama potrawa usmażona na patelni zostałaby pozbawiona walorów, które ma ryba gotowana w naturalny sposób. Podobnie sytuacja wygląda z patelnią. Kotlet, usmażony na tłuszczu, stanie się ciężkim, kalorycznym posiłkiem. Jeśli zastosujemy patelnię z odpowiednią powłoką, mięso będzie nadal chrupiące, a nie nasiąknie olejem czy smalcem, ponieważ będzie się smażyć jedynie na łyżeczce oliwy z oliwek.

Kuchenna rewolucja

            Zdrowa żywność wymaga przeprowadzenia swoistej rewolucji w domowej kuchni. Musimy pamiętać, iż najważniejsze jest przekonanie do nowego stylu gotowania wszystkich domowników, którzy przyzwyczajeni byli do potraw smażonych, z dużą ilością sosu, zabielanych tłustą śmietaną. Chcąc umiejętnie przejść z tradycyjnego gotowania do zdrowego, warto skorzystać z porad specjalistów. Wiele szkoleń, w tym internetowych, pozwala na praktycznie bezbolesne przeprowadzenie rodziny przez te zmiany. Korzystając z pożyczki online, możemy zakupić odpowiednie szkolenie, które da nam wiedzę teoretyczną na temat zasad zdrowej kuchni we własnym domu.

            Zdrowa żywność może być zarówno droga, jak i tania. Wszystko zależy od naszego podejścia, umiejętności doboru i łączenia ze sobą określonych składników, czy też wyboru odpowiednich produktów. Można korzystać z gotowych rozwiązań, które kupimy w sklepach ze zdrową żywnością, albo poszukać ich na własną rękę i pozyskać np. zboża, mąkę, warzywa, owoce czy mięso od lokalnych, małych producentów. Wówczas mamy gwarancję bardzo wysokiej jakości za relatywnie niską cenę.

Artykuł sponsorowany

Redakcja

farmactive.pl