
Jak skończyć ze słodyczami?
Wielki kubeł lodów, koc i ulubiony film to najczęstsze rozwiązanie, które wybieramy kiedy jest nam smutno lub jesteśmy zestresowani. Niestety nie jest to dobre dla naszej wagi oraz naszego zdrowia. Dlaczego w momentach kryzysu sięgamy po słodycze?
- W sytuacjach stresowych sięgamy zazwyczaj po słodycze, a nie po warzywa, z uwagi na to, że cukier jest uzależniający i jeżeli dzieje się coś złego, to staramy się nim uzupełnić wewnętrzną pustkę – mówi newsrm.tv Natalia Łasek, dietetyk, nVit, poradnia dietetyczna. Słodycze, a więc cukier, kojarzą nam się z czymś dobrym, więc żeby wynagrodzić sobie niepowodzenia sięgamy wtedy po słodycze.
Wiele osób chcąc wyeliminować słodycze z diety robi to z dnia na dzień. Jednak jak tłumaczy Natalia Łasek, słodycze uzależniają, więc może pojawić się syndrom odstawienia. Będziemy się czuć źle, będzie nas bolała głowa czy po prostu będziemy zmęczeni.
>> Przeczytaj również o miodzie, alternatywie dla słodyczy
Najlepiej jest postawić sobie jasny cel, na przykład, że w ciągu dwóch tygodni wyeliminujemy cukier z naszego jadłospisu. Jeżeli nie potrafimy sobie odmówić zjedzenia czegoś słodkiego, to w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest wybranie sobie jednego dnia w tygodniu, w którym będziemy sobie pozwalać na zjedzenie np. batonika czy czekolady.
Źródło: newsrm.tv
Zobacz również
Komentarze (0)
Jakie wymiary ma turniejowy kort do squasha?
VSquash jest jednym z najciekawszych i najbardziej dynamicznych sportów halowych, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, w tym również w Polsce. Ten szybki i wymagający sport nie tylko dostarcza mnóstwa adrenaliny, ale także stanowi doskonałą formę aktywności...
VCzy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad dietą pudełkową w Krakowie? Zyskuje ona na popularności, szczególnie wśród tych, którzy poszukują zdrowego, zbilansowanego posiłku bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Ale jaka jest rzeczywistość, jeżeli chodzi o...
V Oliwy smakowe to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej wyrafinowanych sposobów na wzbogacenie kulinarnych doznań. Wśród nich szczególną pozycję zajmują oliwa czosnkowa i truflowa, które zachwycają aromatem, podkreślają smak potraw i nadają im elegancji...
Zostaw komentarz