Regionalne przysmaki na święta – czy je znasz?
Tradycyjna kuchnia polska ma swoje odmiany regionalne. Klasyczne potrawy świąteczne nie stanowią pod tym względem wyjątku. Dziś przedstawiamy dwa wspaniałe przysmaki świąteczne, które mają swoje korzenie we wschodniej Polsce, ale są tak pyszne, że spotykamy je w różnych częściach kraju.
W tym roku warto odświeżyć świąteczną tradycję i przygotować te wyjątkowe dania. Forszmak lubelski i kulebiak z pewnością staną się w kulinarnym hitem na twoim bożonarodzeniowym przyjęciu!
Pyszny kulebiak z kapustą i pieczarkami
Kulebiak to danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, które doskonale zadomowiło się w Polsce, zwłaszcza w jej wschodniej części. Obecnie największą popularnością cieszy się na Lubelszczyźnie. Kulebiak z kapustą i pieczarkami to wspaniała świąteczna propozycja ze względu na swój nieziemski aromat. Świetnie sprawdza się jako dodatek do czerwonego barszczu. Do przygotowania tej pysznej rolady potrzebne będą:
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 250 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 ugotowany ziemniak
- sól i pieprz do smaku
W pierwszej kolejności ugotuj kapustę, a następnie ją odciśnij i drobno posiekaj. Pieczarki i cebulę również należy posiekać i podsmażyć na maśle. Do farszu dodaj następnie zgniecionego ziemniaka, jajko i dopraw go pieprzem. Czas zająć się ciastem. Do mąki dodaj masło, żółtka dwóch jaj i szczyptę soli, a następnie dokładnie zagnieć ciasto i owinięte w folię odstaw do lodówki na około godzinę. Później rozwałkuj ciasto na prostokąt, na którego środku umieścisz farsz i zawiń dokładnie brzegi. Z ciasta możesz również wykonać roladkę. Kulebiaka z farszem piecz przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Kulebiak świetnie smakuje podawany na ciepło w towarzystwie czerwonego barszczu. Zupę możesz wykonać błyskawicznie, na przykład wykorzystując mieszankę Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY, sos grzybowy, masło i jajko.
Doskonały świąteczne gulasz, czyli forszmak lubelski
Nasza kolejna propozycja również ma swoje korzenie na Lubelszczyźnie. Forszmak lubelski tradycyjny to wyśmienity gulasz, niegdyś chętnie serwowany na święta. Oto lista składników, które będą ci potrzebne do jego przyrządzenia:
- 100 g wędzonej kiełbasy
- 100 g szynki
- 1 kg karkówki
- 2 kiszone ogórki
- 2 ogórki konserwowe
- 2 kostki rosołu drobiowego
- przecier pomidorowy
- śmietana 18%
- liść laurowy
- ziele angielskie
- przyprawa w płynie
- 1 cebula
- 1 litr wody
- mąka pszenna
- olej
Wędlinę należy pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, podobnie jak karkówkę. Następnie do wędliny dodaj cebulę, a po chwili oprósz ją mąką, wymieszaj składniki i dodaj do nich przyprawy. Czas wykorzystać dobrej jakości bulion drobiowy, na przykład Rosół drobiowy WINIARY. Rozprowadź go w naczyniu i zalej jednym litrem wody, a następnie gotuj przez około jedną godzinę.
Pod koniec gotowania do użytych składników dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego i pokrojone w plastry ogórki, zapraw gulasz śmietaną i dopraw do smaku pieprzem. Jeszcze raz zagotuj zawartość garnka, cały czas energicznie mieszając. Teraz potrawa jest już gotowa i może pojawić się na świątecznym stole.
Materiał partnera
Zobacz również
Komentarze (0)
Zrozumienie i zarządzanie stresem
VCzym jest stres? Stres jest reakcją obronną organizmu, wyzwalaną przez układ nerwowy w odpowiedzi na percepcję zagrożenia. Gdy nasz mózg interpretuje daną sytuację jako stresującą, układ nerwowy wyzwala szereg zmian fizjologicznych, w tym uwalnianie hormonów stresu, takich jak...
VW ostatnich latach świadomość znaczenia naturalnych metod pielęgnacji ciała znacząco wzrosła. Olejek do ust jest jednym z produktów, który zyskał na popularności, oferując szeroki zakres korzyści, od nawilżenia po ochronę delikatnej skóry ust. Ten artykuł zgłębia różnorodne...
VNowoczesna fizjoterapia stanowi kluczowy element w kompleksowym podejściu do zdrowia i rehabilitacji, oferując szeroki zakres metod i technik wspierających proces leczenia, poprawę funkcji ciała oraz zapobieganie dalszym urazom. W ciągu ostatnich dekad fizjoterapia przeszła znaczącą...
Zostaw komentarz