
Detoks sokowy, czy to działa?
Polska kuchnia jest bardzo ciężka, a potrawy, które jemy na co dzień są często bardzo tłuste. Po zjedzeniu takiego posiłku czujemy się senni, zmęczeni i jedyne o czym marzymy to drzemka. Jest jednak jest na to rozwiązanie – detoks sokowy.
- Jeżeli chodzi o detoksy owocowe, owocowo-warzywne, to trzeba się najpierw zastanowić czemu one mają służyć. Jeżeli samemu odchudzaniu, to to jest błędne podejście do problemu, bo detoks to nie jest głodówka – tłumaczy Alicja Kalińska, doradca żywieniowy SetPoint. Detoks sokowy ma za zadanie oczyścić organizm oraz wspomóc wątrobę w regeneracji. Polega ona na przyjmowaniu jedynie płynów podczas trwania całej diety. Dzięki takiej diecie wprowadzamy do organizmu dużą ilość składników mineralnych, witamin oraz błonnika w czystej postaci. Takie rozwiązanie da o wiele lepsze efekty niż łykanie pastylek i suplementów diety.
Z detoksu sokowego skorzystać może każdy. Warunkiem jest jednak, aby robić to rozsądnie i mądrze. Jak tłumaczy Alicja Kalińska, detoks powinien trwać maksymalnie kilka dni, ponieważ jeżeli nie jesteśmy przyzwyczajeni do takiej diety, to może ona spowodować dużą ilość niedoborów w naszym organizmie. Na dietę detoksową nie można przechodzić z dnia na dzień. Trzeba się odpowiednio przygotować stosując wcześniej dietę eliminacyjną.
Źródło: newsrm.tv
Zobacz również
Komentarze (0)
Jakie wymiary ma turniejowy kort do squasha?
VSquash jest jednym z najciekawszych i najbardziej dynamicznych sportów halowych, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, w tym również w Polsce. Ten szybki i wymagający sport nie tylko dostarcza mnóstwa adrenaliny, ale także stanowi doskonałą formę aktywności...
VCzy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad dietą pudełkową w Krakowie? Zyskuje ona na popularności, szczególnie wśród tych, którzy poszukują zdrowego, zbilansowanego posiłku bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Ale jaka jest rzeczywistość, jeżeli chodzi o...
V Oliwy smakowe to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej wyrafinowanych sposobów na wzbogacenie kulinarnych doznań. Wśród nich szczególną pozycję zajmują oliwa czosnkowa i truflowa, które zachwycają aromatem, podkreślają smak potraw i nadają im elegancji...
Zostaw komentarz