
Jak poprawnie zażywać antybiotyki?
Wiele infekcji bakteryjnych o ciężkim przebiegu wiąże się z koniecznością zażywania antybiotyków. Są to silne leki, które, mimo że skuteczne, nie pozostają obojętne dla organizmu. Z tego względu konieczne jest przestrzeganie pewnych zasad podczas ich przyjmowania.
Stosuj się do zaleceń
Antybiotyki to leki na receptę, oznacza to, że nie można ich kupić bez wyraźnego zalecenia lekarza. Zdarza się jednak, że przepisywane opakowanie zawiera większą dawkę niż ta, którą mamy przyjąć. Wiele osób postanawia wykorzystać ją przy kolejnej infekcji, oszczędzając sobie w ten sposób wizytę w przychodni. To błąd. Tylko lekarz po przeprowadzeniu dokładnego badania jest w stanie stwierdzić, czy rzeczywiście potrzebujemy antybiotyku, czy lepszy będzie inny lek. Zażywając je na własną rękę, możemy sobie poważnie zaszkodzić.
Niezwykle ważne jest również stosowanie się do zaleceń, takich jak ilość i częstotliwość przyjmowanego leku. Znaczenie ma też przeprowadzenie pełnej kuracji – nawet jeśli nasz stan zdrowia znacznie się poprawił, konieczne jest przyjęcie wszystkich zaleconych dawek.
Popijaj antybiotyk wodą
Nie używaj w tym celu kawy, herbaty (szczególnie zielonej), soków z cytrusów ani napojów powstałych na bazie mleka. Zawarte z nich związki utrudniają przyswajanie leku, przez co mogą osłabić jego działanie. Do popijania najlepiej używaj letniej wody – może być to przegotowana lub przefiltrowana kranówka lub średnio zmineralizowana woda mineralna. Ważny jest również czas przyjmowania leków – zawsze jest on określony w ulotce, najczęściej jednak zaleca się zażycie go na godzinę przed lub dwie godziny po posiłku. Należy unikać łykania leków podczas jedzenia, ponieważ wiele składników naszych potraw (szczególnie węglowodany), również spowalniają proces ich wchłaniania.
Sprawdź, czy możesz łączyć antybiotyk z innymi lekami
Między wieloma lekami zachodzą różnorodne interakcje, które powodują wzajemne osłabienie ich działania. Jeśli więc na stałe przyjmujesz jakiekolwiek środki (również tabletki antykoncepcyjne), poinformuj o tym swojego lekarza. Na czas antybiotykoterapii zrezygnuj również z przyjmowania preparatów z wapniem i żelazem.
Zrezygnuj z alkoholu
Choć często zapomina się o tym aspekcie, jest on bardzo ważny. Łączenie alkoholu z jakimikolwiek lekami, szczególnie tak silnymi, jak antybiotyki jest niebezpieczne. Może nie tylko obniżyć ich skuteczność, ale również powodować kołatanie serca, duszności czy bóle głowy. Jest to szczególnie groźne dla osób cierpiących na nadciśnienie.
Zadbaj o właściwą florę bakteryjną
Antybiotyki to bardzo silne leki, które osłabiają naturalną florę bakteryjną naszego organizmu. Może to powodować problemu trawienne oraz złe samopoczucie. Warto zadbać o dobrą kondycję jelit, dostarczając sobie odpowiednią ilość probiotyków, zarówno w trakcie kuracji, jak i przez minimum dwa tygodnie po jej zakończeniu. Bogatym źródłem probiotyków są sfermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty czy kefiry. Znajdują się one również w specjalistycznych suplementach diety.
Jeśli szukasz większej ilości specjalistycznych porad na temat antybiotyków, zajrzyj do wpisu https://mamabezrecepty.pl/bledy-podczas-stosowania-antybiotyku/ stworzonego przez mamę farmaceutkę.
Zobacz również
Komentarze (0)
Jakie wymiary ma turniejowy kort do squasha?
VSquash jest jednym z najciekawszych i najbardziej dynamicznych sportów halowych, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, w tym również w Polsce. Ten szybki i wymagający sport nie tylko dostarcza mnóstwa adrenaliny, ale także stanowi doskonałą formę aktywności...
VCzy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad dietą pudełkową w Krakowie? Zyskuje ona na popularności, szczególnie wśród tych, którzy poszukują zdrowego, zbilansowanego posiłku bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Ale jaka jest rzeczywistość, jeżeli chodzi o...
V Oliwy smakowe to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej wyrafinowanych sposobów na wzbogacenie kulinarnych doznań. Wśród nich szczególną pozycję zajmują oliwa czosnkowa i truflowa, które zachwycają aromatem, podkreślają smak potraw i nadają im elegancji...
Zostaw komentarz