30 maja 2019 Udostępnij

Faszerowane i na szaszłyku – poznaj sposoby na pyszne pieczarki z grilla

Pieczarki są niezwykle wdzięcznym obiektem kuchennych wariacji. Te delikatne grzyby o niemal neutralnym smaku dzięki odpowiednim dodatkom i przyprawom potrafią zachwycać swoim smakiem i aromatem. Niezależnie od tego, czy będą stanowiły tylko dodatek czy może staną się podstawą całej potrawy.

Jak piec pieczarki?

Aby przygotować pieczarki z grilla, należy przede wszystkim dokładnie je obrać i umyć – w przeciwnym wypadku efekt finalny nie będzie zadowalający. Są dwie podstawowe metody pieczenia pieczarek: można to robić w piekarniku, przez ok. 15 minut w 180 stopniach lub na grillu przez ok. 10 minut. Zawsze przed włożeniem do piekarnika lub położeniem na ruszt powinny zostać dokładnie oczyszczone i osuszone. Należy pamiętać, że wszystkie grzyby znacznie zmieniają swoją objętość pod wpływem ciepła, bo odparowuje z nich woda. Trzeba mieć to na uwadze podczas przygotowań do grillowania. Lepiej kupić nieco więcej niż początkowo się zakładało lub dokładnie tyle ile jest w przepisie.

Pamiętaj także o tym, że warzywa z grilla mogą pełnić zarówno rolę przystawki, jak i dania głównego. Poświęć trochę czasu i pracy na ich przygotowanie.

Faszerowane pieczarki z grilla

Wyjątkowym pomysłem jest nafaszerowanie pieczarek serkiem twarogowym, serem żółtym i jajami przepiórczymi. Pieczarki należy obrać i wyciąć z nich nóżki. Środek pieczarki oprószyć Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY i odrobiną pieprzu. Nóżki pieczarek należy bardzo drobno posiekać i wymieszać z serkiem twarogowym (120 gramów), doprawić do smaku pieprzem oraz tą samą przyprawą co kapelusze. Kapelusze pieczarek wypełnij farszem i ułóż na kratce grilla wyłożonej folią aluminiową lub połóż na aluminiowej tacce do grilla. Posyp je żółtym serem startym uprzednio na tarce i wbij do każdej z pieczarek jedno przepiórcze jajo. Pieczarki należy grillować przez około 10 minut. Taka porcja 12 pieczarek będzie stanowiła doskonałą przystawkę nawet na większe przyjęcie w gronie bliskich.

Tak przygotowane pieczarki idealnie będą się komponowały z Sosem czosnkowym WINIARY.

Pieczarki na szaszłyku

Szaszłyki to kompozycja kilku składników grillowanych na jednym patyczku. Zazwyczaj łączy się mięso z warzywami, np. papryką i cebulą. Pieczarki także doskonale sprawdzają się jako jeden ze składników. Wyjątkowo dobrze komponują się z karkówką i cebulą, idealnie pasują także do kurczaka.

Robienie masowo kilkunastu szaszłyków w tej samej konfiguracji może nie być najlepszym pomysłem – zwłaszcza podczas większych przyjęć. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie wielu standardowych składników, z których stworzy się szaszłyki i pytanie gości, na co dokładnie mają ochotę. Szaszłyki zawsze powinno się serwować z sosami – zwłaszcza gdy mięso jest delikatne w smaku, tak jak m.in. kurczak.

Aby każdy z uczestników spotkania mógł podkreślić smak i aromat mięsa w najbardziej lubiany przez siebie sposób, zaopatrz się w: Ketchup pikantny WINIARY, Ketchup łagodny WINIARY i Sos Jalapeno WINIARY. Sosy będą stanowiły doskonałe uzupełnienie dań głównych – niezależnie od tego, jakie mięso wybierzesz.

 

Materiał partnera zewnętrznego

Redakcja

farmactive.pl

Komentarze (0)