
Faszerowane i na szaszłyku – poznaj sposoby na pyszne pieczarki z grilla
Pieczarki są niezwykle wdzięcznym obiektem kuchennych wariacji. Te delikatne grzyby o niemal neutralnym smaku dzięki odpowiednim dodatkom i przyprawom potrafią zachwycać swoim smakiem i aromatem. Niezależnie od tego, czy będą stanowiły tylko dodatek czy może staną się podstawą całej potrawy.
Jak piec pieczarki?
Aby przygotować pieczarki z grilla, należy przede wszystkim dokładnie je obrać i umyć – w przeciwnym wypadku efekt finalny nie będzie zadowalający. Są dwie podstawowe metody pieczenia pieczarek: można to robić w piekarniku, przez ok. 15 minut w 180 stopniach lub na grillu przez ok. 10 minut. Zawsze przed włożeniem do piekarnika lub położeniem na ruszt powinny zostać dokładnie oczyszczone i osuszone. Należy pamiętać, że wszystkie grzyby znacznie zmieniają swoją objętość pod wpływem ciepła, bo odparowuje z nich woda. Trzeba mieć to na uwadze podczas przygotowań do grillowania. Lepiej kupić nieco więcej niż początkowo się zakładało lub dokładnie tyle ile jest w przepisie.
Pamiętaj także o tym, że warzywa z grilla mogą pełnić zarówno rolę przystawki, jak i dania głównego. Poświęć trochę czasu i pracy na ich przygotowanie.
Faszerowane pieczarki z grilla
Wyjątkowym pomysłem jest nafaszerowanie pieczarek serkiem twarogowym, serem żółtym i jajami przepiórczymi. Pieczarki należy obrać i wyciąć z nich nóżki. Środek pieczarki oprószyć Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY i odrobiną pieprzu. Nóżki pieczarek należy bardzo drobno posiekać i wymieszać z serkiem twarogowym (120 gramów), doprawić do smaku pieprzem oraz tą samą przyprawą co kapelusze. Kapelusze pieczarek wypełnij farszem i ułóż na kratce grilla wyłożonej folią aluminiową lub połóż na aluminiowej tacce do grilla. Posyp je żółtym serem startym uprzednio na tarce i wbij do każdej z pieczarek jedno przepiórcze jajo. Pieczarki należy grillować przez około 10 minut. Taka porcja 12 pieczarek będzie stanowiła doskonałą przystawkę nawet na większe przyjęcie w gronie bliskich.
Tak przygotowane pieczarki idealnie będą się komponowały z Sosem czosnkowym WINIARY.
Pieczarki na szaszłyku
Szaszłyki to kompozycja kilku składników grillowanych na jednym patyczku. Zazwyczaj łączy się mięso z warzywami, np. papryką i cebulą. Pieczarki także doskonale sprawdzają się jako jeden ze składników. Wyjątkowo dobrze komponują się z karkówką i cebulą, idealnie pasują także do kurczaka.
Robienie masowo kilkunastu szaszłyków w tej samej konfiguracji może nie być najlepszym pomysłem – zwłaszcza podczas większych przyjęć. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie wielu standardowych składników, z których stworzy się szaszłyki i pytanie gości, na co dokładnie mają ochotę. Szaszłyki zawsze powinno się serwować z sosami – zwłaszcza gdy mięso jest delikatne w smaku, tak jak m.in. kurczak.
Aby każdy z uczestników spotkania mógł podkreślić smak i aromat mięsa w najbardziej lubiany przez siebie sposób, zaopatrz się w: Ketchup pikantny WINIARY, Ketchup łagodny WINIARY i Sos Jalapeno WINIARY. Sosy będą stanowiły doskonałe uzupełnienie dań głównych – niezależnie od tego, jakie mięso wybierzesz.
Materiał partnera zewnętrznego
Zobacz również
Komentarze (0)
VPrywatna opieka medyczna, choć często postrzegana jako luksus, powinna być rozważana jako istotna inwestycja w przyszłość. W trudnych czasach, gdy publiczna służba zdrowia jest pod presją, prywatna opieka medyczna oferuje alternatywę, która nie tylko zapewnia dostęp do leczenia, ale...
Jak Wybrać Idealnego Optyka? Twój Przewodnik
VTwoje oczy są jednym z najważniejszych narzędzi, które posiadasz - pozwalają Ci doświadczać świata w pełni kolorów i szczegółów. Aby dbać o ich zdrowie i funkcjonowanie, niezbędna jest regularna kontrola u doświadczonego optyka. Ale jak wybrać tego najlepszego? Czytaj dalej, a...
Zalety soczewek kontaktowych z filtrami UV
VNowoczesne soczewki kontaktowe to odpowiedź na potrzeby współczesnych użytkowników – aktywnych w różnych dziedzinach życia i skrupulatnie planujących czas na przestrzeni każdego tygodnia. Dla takich osób ważna jest wysoka jakość stosowanych na co dzień produktów, ich...
Zostaw komentarz