Faszerowane i na szaszłyku – poznaj sposoby na pyszne pieczarki z grilla
Pieczarki są niezwykle wdzięcznym obiektem kuchennych wariacji. Te delikatne grzyby o niemal neutralnym smaku dzięki odpowiednim dodatkom i przyprawom potrafią zachwycać swoim smakiem i aromatem. Niezależnie od tego, czy będą stanowiły tylko dodatek czy może staną się podstawą całej potrawy.
Jak piec pieczarki?
Aby przygotować pieczarki z grilla, należy przede wszystkim dokładnie je obrać i umyć – w przeciwnym wypadku efekt finalny nie będzie zadowalający. Są dwie podstawowe metody pieczenia pieczarek: można to robić w piekarniku, przez ok. 15 minut w 180 stopniach lub na grillu przez ok. 10 minut. Zawsze przed włożeniem do piekarnika lub położeniem na ruszt powinny zostać dokładnie oczyszczone i osuszone. Należy pamiętać, że wszystkie grzyby znacznie zmieniają swoją objętość pod wpływem ciepła, bo odparowuje z nich woda. Trzeba mieć to na uwadze podczas przygotowań do grillowania. Lepiej kupić nieco więcej niż początkowo się zakładało lub dokładnie tyle ile jest w przepisie.
Pamiętaj także o tym, że warzywa z grilla mogą pełnić zarówno rolę przystawki, jak i dania głównego. Poświęć trochę czasu i pracy na ich przygotowanie.
Faszerowane pieczarki z grilla
Wyjątkowym pomysłem jest nafaszerowanie pieczarek serkiem twarogowym, serem żółtym i jajami przepiórczymi. Pieczarki należy obrać i wyciąć z nich nóżki. Środek pieczarki oprószyć Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY i odrobiną pieprzu. Nóżki pieczarek należy bardzo drobno posiekać i wymieszać z serkiem twarogowym (120 gramów), doprawić do smaku pieprzem oraz tą samą przyprawą co kapelusze. Kapelusze pieczarek wypełnij farszem i ułóż na kratce grilla wyłożonej folią aluminiową lub połóż na aluminiowej tacce do grilla. Posyp je żółtym serem startym uprzednio na tarce i wbij do każdej z pieczarek jedno przepiórcze jajo. Pieczarki należy grillować przez około 10 minut. Taka porcja 12 pieczarek będzie stanowiła doskonałą przystawkę nawet na większe przyjęcie w gronie bliskich.
Tak przygotowane pieczarki idealnie będą się komponowały z Sosem czosnkowym WINIARY.
Pieczarki na szaszłyku
Szaszłyki to kompozycja kilku składników grillowanych na jednym patyczku. Zazwyczaj łączy się mięso z warzywami, np. papryką i cebulą. Pieczarki także doskonale sprawdzają się jako jeden ze składników. Wyjątkowo dobrze komponują się z karkówką i cebulą, idealnie pasują także do kurczaka.
Robienie masowo kilkunastu szaszłyków w tej samej konfiguracji może nie być najlepszym pomysłem – zwłaszcza podczas większych przyjęć. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie wielu standardowych składników, z których stworzy się szaszłyki i pytanie gości, na co dokładnie mają ochotę. Szaszłyki zawsze powinno się serwować z sosami – zwłaszcza gdy mięso jest delikatne w smaku, tak jak m.in. kurczak.
Aby każdy z uczestników spotkania mógł podkreślić smak i aromat mięsa w najbardziej lubiany przez siebie sposób, zaopatrz się w: Ketchup pikantny WINIARY, Ketchup łagodny WINIARY i Sos Jalapeno WINIARY. Sosy będą stanowiły doskonałe uzupełnienie dań głównych – niezależnie od tego, jakie mięso wybierzesz.
Materiał partnera zewnętrznego
Zobacz również
Komentarze (0)
Zrozumienie i zarządzanie stresem
VCzym jest stres? Stres jest reakcją obronną organizmu, wyzwalaną przez układ nerwowy w odpowiedzi na percepcję zagrożenia. Gdy nasz mózg interpretuje daną sytuację jako stresującą, układ nerwowy wyzwala szereg zmian fizjologicznych, w tym uwalnianie hormonów stresu, takich jak...
VW ostatnich latach świadomość znaczenia naturalnych metod pielęgnacji ciała znacząco wzrosła. Olejek do ust jest jednym z produktów, który zyskał na popularności, oferując szeroki zakres korzyści, od nawilżenia po ochronę delikatnej skóry ust. Ten artykuł zgłębia różnorodne...
VNowoczesna fizjoterapia stanowi kluczowy element w kompleksowym podejściu do zdrowia i rehabilitacji, oferując szeroki zakres metod i technik wspierających proces leczenia, poprawę funkcji ciała oraz zapobieganie dalszym urazom. W ciągu ostatnich dekad fizjoterapia przeszła znaczącą...
Zostaw komentarz