
Co kryją produkty „light” i „fit”?
Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takich produktów?
- Produkty „light” rzeczywiście mogą nam pomóc w zgubieniu zbędnych kilogramów, nie powodują próchnicy zębów i są dużo mniej energetyczne niż wyjściowe produkty, ponieważ aż o 30 procent. Jednak mówimy tu tylko o produktach „light”, ponieważ inne typu „lekki” czy „fit” już nie mają żadnych regulacji prawnych – tłumaczy newsrm.tv Hanna Stolińska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia. W produktach tego typu często są stosowane różne zamienniki dla cukru, jak np. aspartam, dodawane są ulepszacze smaku czy substancje zagęszczające.
Problemem jest to, że ludzie kupując produkty niskokaloryczne nie znają umiaru, wydaje im się, że mogą przyjąć tych produktów zdecydowanie więcej i potrafią za jednym podejściem zjeść całe opakowanie wafli ryżowych lub dietetycznych ciastek, co niestety nie wspomaga procesu odchudzania.
Produkty tego typu często zawierają słodziki. Przy ich spożyciu organizm dostaje informację o nadchodzącej dawce wartości energetycznej, dlatego uruchamia wszystkie procesy niezbędne do trawienia i np. produkuje insulinę, która w nadmiernej ilości może przyczyniać się do tycia. Jak mówi Hanna Stolińska, najważniejsza jest przede wszystkim zbilansowana, urozmaicona dieta, a raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na produkty „light” czy „fit”, ale nie powinny one stanowić podstawy naszego jadłospisu.
Źródło: newsrm.tv
Zobacz również
Komentarze (0)
Jakie wymiary ma turniejowy kort do squasha?
VSquash jest jednym z najciekawszych i najbardziej dynamicznych sportów halowych, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, w tym również w Polsce. Ten szybki i wymagający sport nie tylko dostarcza mnóstwa adrenaliny, ale także stanowi doskonałą formę aktywności...
VCzy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad dietą pudełkową w Krakowie? Zyskuje ona na popularności, szczególnie wśród tych, którzy poszukują zdrowego, zbilansowanego posiłku bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Ale jaka jest rzeczywistość, jeżeli chodzi o...
V Oliwy smakowe to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej wyrafinowanych sposobów na wzbogacenie kulinarnych doznań. Wśród nich szczególną pozycję zajmują oliwa czosnkowa i truflowa, które zachwycają aromatem, podkreślają smak potraw i nadają im elegancji...
Zostaw komentarz