15 sierpnia 2022 Udostępnij

Jak przygotować grillowane warzywa?

Grillowane warzywa to znakomite uzupełnienie obiadu, sałatki lub jako samodzielna przekąska. Chociaż wymagają tylko kilku składników, aby dobrze je przyrządzić należy zrobić to umiejętnie. Ważne jest, aby wiedzieć, co zrobić z każdym warzywem przed rozpoczęciem grillowania. Oto kilka wskazówek, jak przygotować grillowane warzywa, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Do czego można wykorzystać grillowane warzywa?

Grillowane warzywa to oryginalny dodatek do wielu dań - nie tylko wegańskich. Możesz dodać je do sałatek makaronowych, zapiekanych ziaren, a nawet hummusu. Ponadto, możesz je nawet podawać jako dodatki do pizzy! Sprawdzą się także idealnie, jeśli szukasz pysznego dania dodatkowego na letniego grilla. Można je również przechowywać w szczelnym pojemniku i jeść na zimno lub zabrać do pracy. Doskonale sprawdzą się też do różnych mięs i ryb. Będziesz zaskoczony tym, jak pyszne mogą być grillowane warzywa!

warzywa do pieczenia i grillowania

Grillowanie warzyw - przepis

W całości czy pokrojone? Jak przygotować warzywa na grilla

Niektóre warzywa można grillować w całości, inne trzeba najpierw pokroić. Pokrojenie większych elementów na równej wielkości kawałki zapewni, że będą się równomiernie piec. Mniejsze kawałki usmażą się szybciej, ale mogą również spaść przez ruszt. Dlatego warto zabezpieczyć spód grilla.  Pamiętaj też, że gęste warzywa, takie jak ziemniaki, dłużej się grillują. Jeśli pieczesz różne plony pamiętaj aby sprawdzać ich stan pojedynczo. Te, które pieką się szybciej przenieś je do chłodniejszych części grilla i odwrotnie. Nie zapominaj też o częstym ich obracaniu.

Przyprawianie warzyw - najważniejsze zasady

Przygotowując grillowane warzywa, warto doprawić je oliwą z oliwek, solą, pieprzem  i cytryną. Możesz również użyć innych przypraw, które lubisz. Warto wypróbować kila opcji i wybrać tę, która smakuje Ci najbardziej. Podczas gdy większość warzyw będzie smakować wyśmienicie prosto z grilla, niektóre smakują najlepiej podane z sosem. Ziemniaki i dynia to dwa takie przykłady. Ciekawym pomysłem jest zrobienie przyprawy z sosu sojowego, oleju sezamowego lub majonezu. Taki dodatek przyda smaku i odrobinę kwaskowości warzywom. Z pewnością będzie to hit na Twojej następnej imprezie grillowej!

Unikaj używania zbyt dużej ilości oleju podczas grillowania warzyw. Nadmiar tłuszczu sprawi, że będą warzywa będą mniej apetyczne, a także mniej zdrowe. Nie rezygnuj jednak całkowicie z dodawania oleju czy oliwy. Tłuszcze pomagają równomiernie rozprowadzić przyprawy, a także zapobiegają przywieraniu.

grillowanie warzyw na ruszcie

Jak grillować warzywa?

Kiedy grillujesz warzywa, upewnij się, że temperatura pieczenia wynosi około 220 - 250 stopni. Sprawdzaj je co kilka minut, aby upewnić się, że są w pełni gotowe. Warzywa powinny być miękkie i delikatne, ale nie rozpadające. Co jakiś czas, przerzuć je na drugą stronę, aby zapobiec przywieraniu i przypaleniu. Czas gotowania warzyw będzie zależał od grubości plastrów, a także konkretnego rodzaju.

Warzywa należy rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia. Spryskaj je olejem lub oliwą i dopraw ulubionymi przyprawami.  Dodaj najpierw twarde warzywa na około 15 minut z każdej strony. Bardziej miękkie warzywa powinny być grillowane przez kilka minut z każdej strony. Po tym czasie posmaruj je sosem lub podawaj solo. Dodaj na talerz wybrane dodatki i ciesz się zdrowym posiłkiem!

Pieczenie warzyw w folii aluminiowej

Innym sposobem na przygotowanie smacznych warzyw jest użycie opakowania foliowego. Metoda ta jest idealna dla mniejszych plonów, takich jak pieczarki i brukselka. Wystarczy umieścić je w folii aluminiowej na ruszcie i przykryć z każdej strony. Upewnij się tylko, że zostawiłeś mały otwór, aby para mogła się wydostać. Tak przygotowane pakiety, umieść na grillu i przewróć mniej więcej w połowie gotowania. Dzięki folii Twoje warzywa będą gotowe znacznie szybciej. W ten sposób możesz błyskawicznie cieszyć się grillowaną potrawą! 

propozycja dania z warzywami z grilla

Redakcja

farmactive.pl

Komentarze (0)