5 lipca 2018 Udostępnij

Posiłki w pracy – smaczne, pożywne i niskokaloryczne

            Jedzenie, które zabieramy ze sobą do pracy powinno dawać energię na cały dzień zmagań z zawodowymi obowiązkami. Musi być pożywne, zapewniać odpowiednią podaż kalorii. Liczymy również na to, że drugie śniadanie do pracy będzie smaczne i wizualnie zachęci do jego spożycia. Kolejno liczy się wygoda i czas przygotowania, możliwość bezproblemowego zapakowania i przetransportowania. Głowa mała! Co zatem przyrządzać i jeść w pracy?

 

Z wygody i braku czasu

 

            Nie ukrywajmy, że najwygodniejszą opcją jest zakup dokonany w sklepiku dostępnym na terenie zakładu pracy, w pracowniczej stołówce bądź w barze szybkiej obsługi, który bez problemu znajdziemy w centrum dużego miasta. Odkładamy na bok chęć oszczędzania, bo liczy się dla nas czas, którego nie trzeba poświęcać na zakupy i przyrządzanie kolorowej sałatki. Niestety za takimi wyborami rzadko kiedy idzie zdrowy posiłek.

 

            Pod ręką najczęściej mamy dostępne słone i słodkie przekąski, które pozornie niwelują głód. By nieco uciszyć wyrzuty sumienia, decydujemy się na gotowe sałatki czy kanapki – i to te nazwane fit! Gdyby jednak pokusić się nie tylko o ich zakup, ale zapoznanie się ze składem zawartym na opakowaniu...

 

            Z powyższej „wyliczanki” wynika, że niestety zakupy na szybko, w okolicznych sklepikach czy barach, nie będą się równać posiłkom do pracy pełnym wartości odżywczych, a przy tym dodającym energii do zmagań z kolejnymi wyzwaniami. Tak jednak nie musi być! Z propozycją godną uwagi wychodzą firmy zajmujące się cateringiem dietetycznym. Dieta pudełkowa kojarzy nam się w pierwszej chwili z... dietą, czyli odchudzaniem. Spójrzmy jednak na ofertę przygotowaną przez Eat Zone i przekonajmy się, że catering dietetyczny to również doskonała opcja dla zapracowanych, zabieganych, a jednak chcących zadbać o swoją sylwetkę.

 

Posiłek idealny do pracy

 

            Posiłek, który będziemy spożywać w pracy, powinien odpowiadać wielu wymogom. Najczęściej ma on formę lunchu, czyli „dania”, które spożywamy w pewnym odstępie od śniadania, ale nie jest to dla nas jeszcze obiad. Wiele zależy od tego, w jakich godzinach pracujemy. Na porannej zmianie potrzebujemy mocnego kopa energetycznego, by obudzić organizm i dać sobie radę z kolejnymi zadaniami. Zmiana wypadająca w godzinach wieczornych, a tym bardziej nocnych, niestety nie może obyć się bez jedzenia, bo wracając do domu w środku nocy lub nad samym ranem, będziemy tak głodni, że przyjmiemy jednorazowo zbyt dużą liczbę kalorii. Posiłek o takich porach powinien więc ponownie dostarczać nieco energii, ale nie może być tłusty, ciężki, wysoce kaloryczny.

 

            Pod uwagę weźmy także swoje upodobania smakowe, ale i ewentualne alergie pokarmowe. Uwzględnijmy czas i miejsce pracy oraz możliwość transportu posiłku. Lunch zamawiany przez firmę cateringową rozwiązuje wiele problemów. To propozycja wygodna, a nie tylko modna, i gwarantująca zdrowe, pożywne i smaczne dania, które zaspokoją potrzeby organizmu, zniwelują głód i pozwolą efektywnie pracować do końca zmiany. Pomyślmy o tej opcji!

 

Materiał zewnętrzny

Redakcja

farmactive.pl