16 marca 2017 Udostępnij

Witamina C – tarcza dla naszego zdrowia.

Kwas askorbinowy, czyli właśnie witamina C, jest niezbędny do codziennego funkcjonowania organizmu. Większość ssaków wytwarza ten związek w swoich organizmach, jednak człowiek i pozostałe naczelne są pozbawione tej możliwości. Ma to związek z faktem, że w diecie naszych wspólnych przodków dominowały zawierające witaminę owoce, więc samodzielne jej wytwarzanie było dla organizmów nieopłacalne. Niestety, dieta współczesnego człowieka, oparta na wysoko przetworzonych produktach, jest uboga w tę witaminę.

Znaczenie witaminy C w organizmie człowieka.

Witaminę C charakteryzuje szereg właściwości, dzięki którym bierze ona udział w wielu procesach w organizmie, zarówno na poziomie komórkowym, jak i tkankowym. Dobrze się przyswaja - z fizjologicznej dawki nieprzekraczającej 200 mg wchłania się niemal w 100 proc. Stosowana w nadmiarze jest silnie moczopędna, a z dużymi jej dawkami, wynoszącymi ponad 500-1000 mg dziennie, powinny uważać osoby ze skłonnościami do powstawania kamieni nerkowych.

Witamina C jest bardzo silnym antyutleniaczem, który zmniejsza uszkodzenia tkanek powstałe pod wpływem wolnych rodników, obniża ryzyko pojawienia się i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C zmniejsza ryzyko powstania nowotworów układu pokarmowego, zwłaszcza raka żołądka i przełyku. Witamina C chroni m.in. przed nowotworami jelita grubego, gdyż zapobiega tworzeniu się kancerogennych nitrozoamin. Witamina C wspomaga także mikroflorę jelitową, np. skomplementowaną w czasie stanów chorobowych w formie preparatów probiotycznych, takich jak np. "www.lactoral.pl".

Ważne znaczenie witamina C odgrywa w metabolizmie lipidów, związków steroidowych oraz niektórych aminokwasów. Wydaje się niezbędna do efektywnego wchłaniania żelaza i wapnia w przewodzie pokarmowym. Jest koenzymem enzymów odpowiadających za syntezę kolagenu z jego prekursorów. Kwas askorbinowy jest niezbędnym elementem w procesie formowania tkanki łącznej, spajającej inne tkanki organizmu i usprawniającej transport składników pomiędzy nimi. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem witaminy, szybciej goją się różnego rodzaju złamania, rany i siniaki. Wzmacniane kolagenem naczynia krwionośne są mniej podatne na samoistne krwawienia. Dodatkowo kwas askorbinowy wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu stany chorobowe mają łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Dobroczynnie wpływa też na serce oraz jest wykorzystywana w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca. Witamina C działa także na układ nerwowy, w którym bierze udział w syntezie niektórych neuroprzekaźników oraz ich prekursorów, np. tyrozyny. Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu uszkodzeniom mózgu przez wolne rodniki, dzięki czemu wspomaga leczenie lub zmniejsza objawy chorób neurologicznych takich jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, schizofrenia czy stwardnienia rozsiane. Wpływając na wytwarzanie neuroprzekaźników, może ograniczać pojawianie się stanów depresyjnych.

Materiał partnera zewnętrznego

Redakcja

farmactive.pl