21 kwietnia 2017 Udostępnij

Co to jest starczowzroczność?

Starczowzroczność to pogarszanie się wzroku na skutek naturalnej utraty akomodacji oka wynikającej z wieku. Przypadłość pojawia się najczęściej u osób około 45. roku życia i objawia się gorszym widzeniem przedmiotów z bliska, a także w czasie czytania, szczególnie tekstów pisanych małą czcionką.

Czym się charakteryzuje starczowzroczność?

Prezbiopia, inaczej starczowzroczność, powoduje trudności w ostrym widzeniem z bliska. Soczewka wraz z wiekiem staje się mniej elastyczna, przez co zmniejsza się jej zdolność do akomodacji, czyli nastawności oka, co oznacza, że nie jest ono w stanie zogniskować przedmiotu znajdującego się w bliskiej odległości. Efektem tego jest niewyraźne i zamglone widzenie. Symptomy towarzyszące prezbiopii to także ból głowy oraz tzw. syndrom krótkiej ręki, czyli odsuwanie od siebie rzeczy, aby móc przeczytać znajdujący się na nich tekst.

Leczenie starczowzroczności

Soczewki kontaktowe progresywne, inaczej soczewki multifokalne, służą do korekcji prezbiopii. Do poprawy wzroku stosuje się także tradycyjne okulary. Niezależnie od wybranej metody korekcji wady wzroku, szkła zawsze dobiera lekarz, po wcześniejszym przeprowadzeniu badania okulistycznego. Soczewki kontaktowe dostępne są w wersji jednorazowej (jednodniowe) lub do wielokrotnego użytku (miesięczne lub dwutygodniowe). Na wizycie u okulisty specjalista tłumaczy jak należy zakładać, zdejmować oraz przechowywać szkła kontaktowe. Prezbiopię można też korygować zabiegiem laserowym, jednak należy pamiętać, że chirurgia refrakcyjna nie jest w stanie całkowicie cofnąć narastającej starczowzroczności. Przeciwwskazaniem do laserowej korekcji wzroku jest wirusowe zapalenie spojówek, jaskra oraz zaćma.

Zapobieganie starczowzroczności

Starczowzroczność jest naturalnym procesem fizjologicznym organizmu, jak powstawanie zmarszczek i nie da się jej zapobiec. Dobry wzrok można zachować na dłużej, stosując odpowiednie nawyki, np. w czasie pracy przed komputerem należy robić przerwy co 20-30 minut lub czytać przy odpowiednim oświetleniu. Na kondycję oczu ma także to, co się je. Luteina zawarta w szpinaku, kapuście, brokułach czy groszku chroni naczynia włosowate przed uszkodzeniami i szkodliwym działaniem promieni UV, a witamina A poprawia ostrość widzenia w słabo oświetlonych miejscach.

Materiał partnera zewnętrznego

Redakcja

farmactive.pl