Co trzeci Polak wyrzuca żywność. Co najczęściej?
Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, mięso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
- Najczęstsze błędy, które popełniamy to trzymanie pieczywa w lodówce, tam ono czerstwieje dużo szybciej. Nie powinniśmy też trzymać wielu warzyw i owoców w lodówce, albo nie trzymać z innymi produktami warzywami i owocami. Niektóre z nich wydzielają etylen, hormon wzrostu, który powoduje, że inne produkty bardzo szybko dojrzewają, przez co szybciej też się psują i nie nadają się do spożycia. Nie do końca też wiemy jak przechowywać wędliny i sery. Powinny one być przechowywane w papierowych, materiałowych opakowaniach, które zapewniają dostarczenie tlenu – mówi newsrm.tv Jan Kuroń, szef kuchni.
Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).
Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia – 38 proc., zbyt duże zakupy – 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., produkt lub danie jest niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., a brak listy zakupów – 2 proc. Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności. – Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
CBOS w tegorocznych badaniach „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i tych o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością.
W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Zbiórki jedzenia w sklepach organizowane przez Banki Żywności kilka razy do roku pozwalają dziesiątkom tysięcy Polaków pokazać swe wielkie serca i podzielić się zakupami tak, by zaspokoiły głód ludzi żyjących w trudnych warunkach.
Źródło: newsrm.tv
Zobacz również
Komentarze (0)
VW ostatnich latach świadomość znaczenia naturalnych metod pielęgnacji ciała znacząco wzrosła. Olejek do ust jest jednym z produktów, który zyskał na popularności, oferując szeroki zakres korzyści, od nawilżenia po ochronę delikatnej skóry ust. Ten artykuł zgłębia różnorodne...
VNowoczesna fizjoterapia stanowi kluczowy element w kompleksowym podejściu do zdrowia i rehabilitacji, oferując szeroki zakres metod i technik wspierających proces leczenia, poprawę funkcji ciała oraz zapobieganie dalszym urazom. W ciągu ostatnich dekad fizjoterapia przeszła znaczącą...
V W wirze poszukiwań szczęśliwego związku, imię Anny Szalkowskiej jest dla wielu niczym latarnia w ciemności – przewodnik po skomplikowanym świecie uczuciowych rozterek. Słynąca z niezwykle skutecznych rytuałów miłosnych, których głownym celem jest...
Zostaw komentarz