8 lipca 2016 Udostępnij

Cukier niebezpieczny jak papierosy?

Zdrowie społeczeństwa zależy w ok. 50% od sumy indywidualnych zachowań oraz w około 20-30% od środowiska fizycznego i warunków społecznych. Wśród czynników, od których zależy stan zdrowia społeczeństwa dominuje styl życia a w nim spożycie cukru. Nieprawidłowa dieta znajduje się na drugim miejscu czynników ryzyka przedwczesnej umieralności.

- Nadmierna ilość cukru w diecie stanowi taką samą szkodliwość dla zdrowia, jak nałóg palenia tytoniu.- mówi newsrm.tv Maciej Hamankiewicz, prezes Naczelnej Rady Lekarskiej.

Niestety przetworzona żywność oraz napoje zawierające dużo cukru są wszechobecne, a jednocześnie łatwo dostępne. Nawet produkty, które nie są powszechnie kojarzone z wysoką zawartością cukru, np. nabiał, pieczywo czy np. musztarda w rzeczywistości mogą zawierać duże jego ilości. – Istnieją pokarmy, które nie mamy świadomości, że są dosładzane.

Substancje słodzące

Dlatego też zachęcam do tego, aby czytać etykiety na poszczególnych produktach. – dodaje Maciej Małecki prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością zachęca do zastępowania cukru niskokalorycznymi substancjami słodzącymi w produktach żywnościowych i rekomendują zastępowanie nimi sacharozy – Sztuczne substancje słodzące stanowią absolutnie bezpieczną alternatywą dla cukrów prostych. Są słodkie w smaku, ale nie zawierają kalorii, przez co nie prowadzą do rozwoju otyłości i cukrzycy – informuje Maciej Małecki.

Źródło: newsrm.tv

Redakcja

farmactive.pl