16 grudnia 2016 Udostępnij

Sposoby na zgagę

Refluks żołądka

Zgaga jest objawem chorobowym, który polega na odczuciu bolesnego pieczenia, ulokowanego za mostkiem, któremu towarzyszy nieprzyjemny, gorzki smak w ustach. Zgaga zwykle jest opisywana jako uczucie palenia w przełyku, a dolegliwości mogą mieć różne nasilenie – od naprawdę małych, po nawet uczucie pieczenia w szyi, gardle, krtani, czy w kątach żuchwy, dokąd ból promieniuje.

Skąd się bierze zgaga?

Ten nieprzyjemny objaw chorobowy spowodowany jest cofaniem się kwaśnej treści pokarmowej z żołądka z powrotem do przełyku.

Co może być tego przyczyną i co może pomóc?

Zgaga pojawia się u bardzo wielu osób – zwykle szybko mija, jednakże utrudnia życie, bo czyni je mniej komfortowym. Czasem wynika ona na przykład z ciąży – może pojawić się zarówno w początkowym, jak i końcowym jej etapie. U innych osób wynika jednak przede wszystkim z niewłaściwego odżywiania. Nie wolno więc zapominać, że warto nie tylko leczyć dolegliwości, które już się pojawiły, lecz działać prewencyjnie – by zgaga już nie powróciła.

Leczenie zgagi

W jaki sposób można to zrobić? Jest kilka zasad:

1. Należy unikać gazowanych napojów, ponieważ rozdymają żołądek i sprzyjają powstaniu zgagi oraz niestrawności. Nie są dobre dla układu pokarmowego.

2. Ogólnie rzecz biorąc trzeba spożywać jak najwięcej zdrowych warzyw oraz owoców, jednakże owoce cytrusowe, soki z cytrusów oraz soki pomidorowe nie są polecane z uwagi na swoją kwaśność. Czynią treść żołądkową jeszcze kwaśniejszą, a stąd już tylko krok do zgagi.

3. Unikaj czekolady oraz nie przesadzaj ze zbyt dużą ilością innych cukrów. Każdy lubi słodycze, ale czekolada rozluźnia dolny punkt przełyku, który sąsiaduje z żołądkiem. Z tego powodu sprzyja cofaniu się treści pokarmowej.

4. Unikaj tłustego i mocno przetworzonego jedzenia, bo zwiększa ono kwaśność treści pokarmowej.

5. Kawa i inne używki (w tym alkohol) sprzyjają powstawaniu zgagi, więc lepiej je ograniczać.

6. Warto spożywać takie produkty jak ciecierzyca, olej lniany, oliwa z oliwek, soja oraz jak najwięcej warzyw i owoców (zwłaszcza brukselkę, melony oraz banany).

7. Wielu osobom wydaje się, że mięta oraz mleko to świetne lekarstwa na zgagę. W zasadzie tak jest – przynoszą natychmiastową ulgę. Ulga ta jednak – o czym warto wiedzieć – jest chwilowa. Mleko stymuluje żołądek do zwiększenia ilości kwasu, a mięta osłabia zwieracz przełyku. Już po godzinie od poprawy może więc nastąpić ponowne pogorszenie – a więc tych sposobów lepiej nie stosować.

Redakcja

farmactive.pl